DMV Learning / California drivingIndependent practice

SUPPLEMENTAL PRACTICE

Original unofficial supplemental practice; not DMV questions, an official test, a complete statement of law, or an exam prediction.

Child-passenger restraints

Interactive practice requires JavaScript. Study the questions, answers and sources below.

Study all 4 questions, answers and sources

A California driver is transporting a 20-month-old child who weighs 34 pounds and is 38 inches tall. The rear-facing seat’s manual permits use up to 40 pounds and 40 inches. Which statement best describes the current rule?

  • The child must ride rear-facing, and the seat must be used within the manufacturer’s stated height and weight limits. (correct): Correct: the child is under 2, below both statutory size exceptions stated by CHP, and within the stated seat limits.
  • The child may face forward because the child is over one year old.: Age over one year is not the threshold CHP gives for ending the rear-facing requirement.
  • The child may ride in an adult belt because the child is under the seat’s weight limit.: Being within the seat limit does not make an adult belt an appropriate substitute for a required child restraint.

CHP says a child under 2 must ride rear-facing unless the child weighs at least 40 pounds or is at least 40 inches tall. Both figures in this scenario are below those exceptions, and CHP says the seat must be used within its manufacturer limits.

Source: California Highway Patrol, Child Safety Seats — California Law bullet 1; Vehicle Code §27360, as cited by CHP

A 22-month-old is 41 inches tall and weighs 36 pounds. The current rear-facing seat is approved by its manufacturer up to 43 inches and 40 pounds. The driver asks whether California law still requires rear-facing travel and what CHP recommends. Which answer is most accurate?

  • The under-2 rear-facing rule no longer applies because the child has reached 40 inches; CHP nevertheless recommends keeping the child rear-facing as long as possible within the seat’s limits. (correct): Correct: the child meets the 40-inch legal exception but remains within the rear-facing seat’s stated limits; California safety guidance favors continued rear-facing use as long as possible.
  • The child must face forward as soon as either the 40-inch or 40-pound threshold is reached.: The exception ends the legal rear-facing mandate; it does not require turning forward at that moment.
  • The child must remain rear-facing until age 2, even when the child reaches 40 inches or 40 pounds.: The legal summary includes either size exception, so age alone does not preserve the mandate after one is met.

CHP states that the under-2 rear-facing requirement has an exception when a child weighs at least 40 pounds OR is at least 40 inches tall. CHP separately states that children should remain rear-facing as long as possible within the seat’s limits; California OTS and NHTSA give the same continued-use guidance. Meeting a legal exception does not require turning the seat forward or mean the seat is outgrown.

Source: California Highway Patrol, Child Safety Seats — California Law bullet 1; under-2 exception and stated child-seat limits

Source: California Office of Traffic Safety, Child Passenger Safety — Choosing A Car Seat; keep children in rear-facing seats as long as possible

Source: NHTSA, Car Seat & Booster Seat Safety — Car Seat Overview and Types and Recommendations, “1–3 Years”

A driver is taking a 6-year-old passenger who is 4 feet 2 inches tall in an ordinary passenger car with a rear seat. The child has not reached 4 feet 9 inches, and no special exception applies. Which arrangement matches CHP’s summary of California law?

  • A car seat or booster seat in the back seat. (correct): Correct: the child is under 8 and below 4 feet 9 inches, so the ordinary case in CHP’s summary calls for a car seat or booster in the back seat.
  • An adult safety belt in the front seat because the child is older than 5.: The child’s age does not satisfy the rule CHP gives for children under 8.
  • Any available seat, provided the child is seated quietly.: A child’s behavior does not replace the required child restraint or rear-seat placement.

CHP states that children under 8 must be secured in a car seat or booster seat in the back seat. CHP separately says a child who has reached 4 feet 9 inches may at minimum use a safety belt. The child in this scenario is below that height, and no special exception applies.

Source: California Highway Patrol, Child Safety Seats — California Law bullet 2

A 5-year-old child weighs 46 pounds and is 46 inches tall. The forward-facing harness seat in use has a maximum child weight of 40 pounds. The vehicle has a rear seat and a lap-and-shoulder belt. The booster manufacturer approves this child’s age, 40–57-inch height, and 40–100-pound weight, and confirms that the booster fits this vehicle. Which next step best follows CHP’s guidance?

  • Stop using the outgrown harness seat; use the manufacturer-approved booster in the back seat. (correct): Correct: the child exceeds the harness seat’s 40-pound maximum and falls within the booster’s stated age, height, and weight limits; the prompt also establishes vehicle suitability.
  • Continue using the harness seat until the child turns 8, regardless of its label.: A general age rule does not permit using a child restraint beyond its manufacturer limit.
  • Move the child to an adult safety belt because 40 pounds is a typical harness limit.: CHP’s typical harness range does not replace this seat’s actual label or establish that an adult belt is the appropriate next restraint.

CHP says the forward-facing harness seat’s own manual sets its height and weight limits, and describes a booster as the next stage after the child outgrows those limits. It says California law does not set a specific harness-to-booster graduation age and advises keeping a child in each stage as long as possible within the seat’s limits. The prompt establishes that the harness is outgrown and that the child and vehicle meet the stated booster requirements.

Source: California Highway Patrol, Child Safety Seats — California Law bullet 2; “When can a child graduate to a booster seat?”

# Child-passenger restraint transitions (California, as of November 2, 2026) ## Study point CHP’s current California-law summary says a child under 2 rides rear-facing unless the child weighs at least 40 pounds **or** is at least 40 inches tall. The child must remain within the car-seat manufacturer’s height and weight limits. California OTS and NHTSA advise keeping children rear-facing as long as possible within those limits. Meeting a legal exception does not itself require a seat change. CHP says children under 8 who have not reached 4 feet 9 inches must use a car seat or booster in the back seat in the ordinary case. CHP separately says a child who is at least 8 **or** at least 4 feet 9 inches may use a safety belt at minimum. This short guide does not cover special vehicle or medical exceptions. California law does not set a specific age for moving from a forward-facing harness to a booster. Check the actual harness-seat label and manual. When a child outgrows that seat’s height or weight limit, use a suitable next-stage restraint that meets its own limits and fits the vehicle. Keep a child in each stage as long as possible within the applicable limits. A legal threshold is not a command to change seats at that exact moment. It also does not override a restraint’s limits or establish that an adult belt fits a child. ## Practice approach For each case, identify the child’s age and size, check the ordinary legal rule and any stated exception, then compare the child with the restraint’s stated limits. Keep law and safety guidance separate when explaining a decision. If seat suitability is uncertain, consult the seat manual or a certified child passenger safety technician. ## Currency This short guide reflects official California Highway Patrol and California Office of Traffic Safety guidance retrieved November 2, 2026. Rules and official guidance can change; check current California sources before relying on this material. ## Official references - California Highway Patrol, [Child Safety Seats](https://www.chp.ca.gov/Programs-Services/Programs/Child-Safety-Seats), “California Law” and “When can a child graduate to a booster seat?” Retrieved November 2, 2026. - California Office of Traffic Safety, [Child Passenger Safety](https://www.ots.ca.gov/child-passenger-safety/), “Choosing A Car Seat.” Retrieved November 2, 2026. - National Highway Traffic Safety Administration, [Car Seat & Booster Seat Safety](https://www.nhtsa.gov/vehicle-safety/car-seats-and-booster-seats), “Car Seat Overview” and “Types and Recommendations.” Retrieved November 2, 2026. Used as general safety guidance, not California law.

Sources and scope

# Official references - California Highway Patrol, [Child Safety Seats](https://www.chp.ca.gov/Programs-Services/Programs/Child-Safety-Seats), “California Law” and “When can a child graduate to a booster seat?” Retrieved November 2, 2026. - California Office of Traffic Safety, [Child Passenger Safety](https://www.ots.ca.gov/child-passenger-safety/), “Choosing A Car Seat.” Retrieved November 2, 2026. - National Highway Traffic Safety Administration, [Car Seat & Booster Seat Safety](https://www.nhtsa.gov/vehicle-safety/car-seats-and-booster-seats), “Car Seat Overview” and “Types and Recommendations.” Retrieved November 2, 2026; general safety guidance, not California law. This original practice material is independently authored and is not an official DMV test. Check current California official guidance before relying on this material.

Return to all topics